Nytt dykevent på Cypern, Zenobia Week

Dykning CypernI en ny satsning på den mer aktiva besökaren vill turistmyndigheterna på Cypern nu också locka fler dykare till Cyperns undervattenvärld. I samarbete med EU och den Europeiska fiskerifonden skapas nu artificiella rev i Protaras, Lemesos och Pafos för att öka fiskebeståndet och attrahera fler dykare. Båtar har köpts in, noga rengjorts enligt Förenta Nationernas miljöprogram och därefter sänkts i dessa kustområden.

Helt i linje med denna satsning lanserar den lilla staden Larnaka nu ett veckolång dykevent kallat ”Zenobia Week” mellan 23 – 30 juni. Det svenskbyggda RO-RO fartyget Zenobia, som på sin jungfrufärd under dramatiska former sjönk med 135 lastbilar ombord utanför Larnakas kust 1980, är välkänt i dykkretsar och räknas som ett av de allra bästa vrakdyken i världen. Vid inflygningen till Larnacas flygplats kan man se en skugga i havet, det är vraket av Zenobia. Fartyget har ett dykdjup på mellan 18 och 40 meter och erbjuder en mängd olika utmaningar. Det finns inga farliga strömmar eller tidvatten och sikten ligger oftast mellan otroliga 40-50 meter.

Zenobia Week kommer innehålla olika typer av arrangemang. Det blir tävlingar inom både dykning och undervattensfotografering, gratis turer erbjuds ut till Zenobia, seminarier om dykning och marin miljö, intressanta utställningar samt dykkurser till specialpriser. Här finns således massor av möjligheter för alla nivåer av dykare. Nybörjaren kan göra ett provdyk eller varför inte ta ett grundcertifikat medan den erfarne och äventyrslystne dykaren kan göra ett tuffare dyk och ge sig ner till Zenobias lägre bildäck och maskinrum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.